查看: 236|回復: 3

Uber 又出事,Uber 究竟幾時合法化

#Uber 香港犯法
#Uber HK
#Uber wiki
#Uber 叫車

Uber hk 香港

Uber hk 香港
Uber 香港

平寂左成年嘅Uber,今日又爆出有Uber司機被拘捕嘅新聞。上年已經有司機因為「白牌車」被拉判刑後,call Uber 車已經少於平時。好多Uber 司機宜家係「膽搏膽」。而社會上,對於Uber 都係有唔同嘅睇法,就政府而言,有嗮法律依據,沒有持有出租汽車許可證載客即屬犯法;出租汽車同業,Uber 因為其特殊嘅性質某程度對傳統香港出租汽車帶來嚴重嘅打擊,競爭咁大,趕盡殺絕梗係夢寐以求;普通市民,受夠傳統Taxi 司機嘅普遍較差服務態度,及車內衛生情況,取而代之,Uber 嘅出現俾左香港人多一個選擇,有競爭先由進步,大多數香港市民不反對Uber。

而縱觀Uber 落戶香港呢幾年來,暫時俾人印象正面,並沒有發生任何事故,大多數乘客對Uber 嘅評價都偏向正面。但香港確實係有法例規定,Uber 目前可以話係走緊法律隙。最後,想講個係,對於成個社會來講,Uber 呢類新型共乘汽車嘅出現,并不是什麼壞事情。香港作為經濟高度發展嘅國際都會,有必要正視呢類新型共乘汽車行業,而非一味用法律去打壓一味提及Uber 就一刀切Uber 香港犯法,法律都會有不完善,制度都可能有不合理嘅地方,一個民主嘅地方,應該俾多d 空間去容納更多嘅不同。

回復

立法會班友唔知個個月擰十幾皮做緊咩 !!
回復 支持 反對

如果Uber 合法化,的士就GG 了。都抵佢啦,冇邊個的士佬係好人黎。。
回復 支持 反對

如果我係的士司機,我實反對
如果我係乘客,講真,Uber 好答過的士
回復 支持 反對