查看: 79|回復: 2

世界環境日歷年主題,2017,2016,英文 WED 點解

世界環境日歷年主題2017,2016
英文 WED 點解
1974年6月5日,聯合國人類環境會議通過將每一年嘅6月5日被定為世界環境日,可謂歷史悠久。而「人与自然,相联相生」是2017年世界環境日嘅主題,今年的環境日鼓勵大家走出户外、走進自然,與自然親密接觸。大自然嘅美丽值得我地去了解,去欣賞,通過了解同認識,加強對保護地球嘅意識。
齊齊睇下歷年嘅世界環境日主題係咩 ↓ ↓

世界環境日 WED 2017

世界環境日 WED 2017

網上圖片

----- 歷年世界環境日主題 -----
2016年:为生命呐喊
2015年:可持續消費和生產
2014年:提高你的呼聲,而不是海平面
2013年:思前,食後,勵行節約
2012年:綠色經濟:你參與了嗎?
2011年:森林:大自然為你效勞
2010年:多樣的物種,唯一的地球,共同的未來
2009年:地球需要你:團結起来應對氣候變化
2008年:促進低碳經濟

#世界環境日2017
#世界環境日主題
#世界環境日英文 WED
#世界環境日 香港

回復

同埋點解世界環境日網站得簡體字,無繁體
#WED 咪星期三囖

回復 支持 1 反對 0

Nelson.Au 發表於 9/6/2017 11:32
同埋點解世界環境日網站得簡體字,無繁體
#WED 咪星期三囖

#WED - we even duno (what is WED)
回復 支持 反對