查看: 1497|回復: 2

T-Contract 一帖答晒所有T25 問題

T-Contract 一帖答晒所有T25 問題

簡單講下概念,所謂嘅 T-Contract (即 Temporary Contract,中文為臨時合約) ,源自香港特區政府,係 Secondment Contract 嘅其中一種。呢類合約一般僱員隸屬坊間 job agency head count,即由 job agency 直接出糧,而工作地方為唔同政府部門,出糧方式包括按日或按月,而政府部門包括OGCIO (政府資訊科技總監辦公室),Hong Kong Policy Force (香港警察總部),Housing Department (房屋署),Buildings Department (屋宇署) 等等。T-Contract 有別于政府 Direct Contract,因為 T-Contract 僱主事實上係 job agent,而 Direct Contract 就係政府同你簽嘅合約 (當然也比較少)。

* 一般 Secondment,T-Contract,合約或長工區別 (資料來源網絡), 部分資料參考 OGCIO T25 專頁

Secondment
政府  T-contract
一般合約或長工

人工

最高
低至高

醫療福利(即睇醫生有津貼)

沒有
沒有

有薪病假(即病假有錢)

沒有
沒有
有,一般為每月2天

有薪年假

少 (7-12)
少 (7-12)
正常(一般10-14)

約滿酬金

沒有
有雙糧或年終獎金

解僱補償

約滿不續約,即冇通知亦冇代通知金
約滿不續約,即冇通知亦冇代通知金
一個月通知或代通知金

合約期

半年至2年
可短至2個月,至1年
1年或更長

工作期間

兩、三年
似乎title,T25 project
幾個月至幾十年

晉升機會

可轉長工
極少見可升職,升左仍是T-Contract

適合畢業生

否,需要工作經驗
適合

下面係幾個大家好可能想知嘅問題
1. T-contract 有冇蠱惑?扮到好似政府工,實質係啲 agent 透過T-Contract 去請人入去做。先唔深究人地 agent 每月 cap 你幾多錢。
- 好負責任咁講,政府針對 IT 出得 T-Contract,仲要黎到今年 T25,即已經進行左 25 屆,雖然唔稱得上完善,但相對人工比 commercial 係高。Bidding system 下,個數基本上又係你自己嗌,agent 都要搵食,cap 你係必然,cap 得少佢賺唔到,cap得多又排到係佢嘅智慧。

2. 搵政府 T-Contract 工, 點樣揀Agent ?
- T Con 黎講,最實際嘅,睇佢俾唔俾到你想要嘅數,當然呢個數通常都係你自己嗌,不過聽過某啲 T25 T-Contract 嘅 agent 會以各種理由要你唔好嗌咁高,背後原因當然有可能係為你好怕排唔到,但都唔排除別有用心,禁低你個價等自己可以收高啲佣金。至於經濟實力,服務質數,講真睇得到嘅咩?只可以話有咁上下實力嘅 agent 先有機會中政府 T-Contract 張 tender 吧。

3. T-Contract 出黎搵唔到 commercial 工?
- 唔排除有呢種可能,commercial HR 可能會普遍認為政府出黎嘅 hea 慣左,入到自己公司繼續 hea 落去就 GG。另外上面都有提到,T-Contract 人工普遍較 commercial 長工要高 (因為冇乜福利),所以 T-Contract 出黎嘅人嗌慣高價分分鐘嚇滯 commercial HR。

最後,T-Contract 黎到 T25,雖談不上筍到不得了更唔係鐵飯碗,但確有好多地方改善左,對打工仔嘅保障都好左。講住咁多先,希望對有意進入政府 T-Contract program 嘅 IT 人有小小幫助,記住 TContract 絕對唔係一份可以 hea 住過日子嘅絕世筍工,更唔係一份隨意可以入嘅工,只要你有能力,有心建立自己嘅事業,IT 處處係機會!

如有機會,我地可以再探討下 T Contract salary, T24 同 T25 有咩唔同, T25 contract AP SA requirement 有咩唔同, 如何就 T-Contract 人工同 agent 討價還價呢類問題^^ good day ~

回復

做咗政府T仔都有三年幾
老闆就話我年資夠可以升一個rank叫我搵agent 傾傾
點樣同個 agent 講好?怕俾佢禁價,小弟口才差,不曉街市買送討價還價
#T 25
#T Contract
#政府 T-Contract
回復 支持 反對

T Contract agent 無個似樣 ?
回復 支持 1 反對 0

T Contract fb page 有人問近期有冇新update?
邊間Agent最高價?

ps. 最近覺得作為前線警務人員慘過做前線科技人員
唔知大家對 政府T25 點睇
回復 支持 反對

唔知政總暫停,班TCon 仔係happy定唔開心
回復 支持 反對

又到聖誕,又到聖誕~
啊,唔係,又到中秋先係。唔知你地嘅T contractor 又有冇call 你地上去令月餅券呢?大家今年派到咩月餅呢?

回復 支持 反對