查看: 81|回復: 2

卡西尼號太空船探測器「謝幕禮」

卡西尼號太空船 (Cassini)
卡西尼號探測器
今日Google 首頁出現左一個黃色太空船動畫,點擊一睇原來係追隨左土星20年嘅卡西尼號。
好多人應該好似我咁,今日係第一日知道卡西尼號嘅存在。

卡西尼號太空船早喺1997年10月15號發射升空,目的係圍繞土星飛行。佢嘅戰績包括2015年10月低空掠過土衛二,并發現土衛二有水和氫氣,有機會有生命存在。而陪伴土星近20年嘅卡西尼號太空船探測器於美國時間今個月22號下午最後一次飛越土衛六(即土星衛星 Titan)此舉亦象征住卡西尼號開啟左佢嘅謝幕演出。今日2017年4月26日美國東部時間上午5時,太空船正式向土星俯衝,進入了土星環,自我銷毀。
隨住最後一批數據傳回地面,卡西尼號太空船信號已經完全消失,多謝卡西尼過去20年為人類作出嘅貢獻。

cassini-spacecraft-dives-between-saturn-and-its-rings-5717425520640000-law.gif

Google 紀念卡西尼太空船動畫截圖 ↑ ↑

#卡西尼號太空船
#卡西尼號探測器
#卡西尼號火星
#卡西尼號 Google

回復

應該講RIP 定congratulation 好呢

#卡西尼號太空艙

回復 支持 反對

Cassini video from Google Doodles
回復 支持 反對